HØtyven variant

Det er aldrig lykkedes mig at blive klar over, om farver på kystfluer er vigtige. For det meste er de ikke, men sommetider er de. Især om vinteren og i det tidlige forår, hvor mere hidsige farver kommer til sin ret. Derfor kunne jeg ikke lade være at pille lidt ved den originale HØtyven, som jeg har lavet i en hvid/grøn vinter- og forårs variant.

HØtyven variant hører til kategorien Reje flue. Eksemplaret som vises her er bundet af Ola Pedersen. Fluen er opfundet af Troels Holstein Kaa.

Jeg kunne ikke lade være med at pille lidt ved originalen, og har også lavet HØtyven i en hvid/grøn vinter variant.

Tilsyneladende fungerer de fleste af vores rejeimitationer, men nogle kreationer er bare en forfangsspids bedre end andre. Det gælder bl.a. for Troels Holstein Kaa's HØtyven - en helt fantastisk reje imitation der i lyntempo har vist sig at værre rigtig god til at narre havørreder. Så hvorfor ændre på noget der virker? Fordi fluefiskere er mærkelige; vi kan ikke lade være at pille ved originalerne. Ikke nødvendig for at gøre dem bedre, men for at bruge dem på en lidt anden måde end oprindelig tiltænkt. F.eks. som vinter- og forårsflue.

Fluen har en virkelig god reje silhuet, men tager man de kritiske briller på er den langt fra nogen super realistisk rejeimitation. Når den alligevel kan konkurrere med det naturlige forbillede skyldes det princippet med overdrivelse af enkelte kendetegn. I dette tilfælde de flagrende grønne antenner og den hvide reflekterende krop. Det er selvføgelig kun i vores flueæsker at rejen har disse farver, men erfaringen viser at indslag af hidsige farver kombineret med hvidt, har en god virkning. Især i den kolde periode. De grønne antenner er nok fluens vigtigste virkemiddel, men indslaget af UV pearl i kroppen har en magisk farvespil i vandet.

Tips til affiskning

Generelt er det mest effektivt med hurtig affiskning indtil fiskene er fundet. Så kan man med fordel gå over til mere varieret indtagning. Bl.a. meget langsom indtagning, så langsom at linen lige akkurat holdes stram. Husk at tjekke fluen jævnligt, de lange antenner kan hægte sig i krogbøjningen.

Bedste årstid: Vinter-Forår

Mønsterbeskrivelse

Her er en liste over de anvendte materialer til HØtyven variant
Krog:    Ahrex NS122 Light Stinger, Str. 4 
Bindetråd:    Veevus - Fl. Orange (6/0) 
Munddele:    SLF Saltwater dubbing i farven Fluo. chartreuse (eller lignende grøn dubbing). Der skal bruges rigtig meget dubbing for at få et fyldigt munddele parti på fluen. Indbindes ved krogbøjning (over krogspids). 
Øjne:    Easy Shrimp Eyes Fluo. Green str. M. 
Antenner:    Flashabou Pearl, 4 stråler. Herover 2 stk. Silicone Micro Mini Legs, barred black on chartreuse. (Afslut evt. med 2 lange stråler super hair). 
Pantetorn:    En lille bundt fjerstråler fra hanenakke fjer i farven Grizzly. (Kan udelades) 
Krop:    SLF Saltwater dubbing Pearl blandet med ICE Dub UV Pearl. Der skal bruge meget dubbing for at få en kraftig tapering af kroppen. 
Hackle:    Grizzly hanenakke fjer. 4-5 tørn. 

Bindevejledning

Der skal bruges rigtig meget dubbing for at få et fyldigt munddele parti på fluen. Det samme gælder for kroppen, der skal bruges rigeligt med dubbing for at få den rigtige taperede facon. Hacklet skal børstes, flåes, rives og friseres kraftigt for at tvinge det tilbage på fluen.

Du kan se Troels Holstein Kaa binde HØtyven på Youtube.

Flueinformation

Fakta om HØtyven variant
  • Fluekategori: 
    Reje flue
  • Bundet af: 
  • Opfinder: 
    Troels Holstein Kaa
  • Opfundet år: 
    2022
  • Udgivet dato: 
    09-01-2023
  • Bedste årstid: 
    Vinter-Forår