Grå Frode

Grå Frode er en flue der er så diskret, at man let overser den mellem flueæskens mere farverige og iøjnefaldende kreationer. Eller også er den i virkeligheden så diskret, at den falder i øjnene af den grund. Den er tiltænkt som efterligning af såvel grålige rejer, som lyse kutlinge arter, og velsagtens alle mulige andre småfisk.

Grå Frode hører til kategorien Hackle flue. Eksemplaret som vises her er bundet af Ove Monrad. Fluen er opfundet af Ove Monrad.

Når fluen hedder Grå Frode, er det naturligvis fordi den vedkender sig slægtskabet med mønsteret Grå Frede - en næsten legendarisk flue, de fleste kystfluefiskere kender som en af de bedste kystfluer gennem 3 årtier. Her er der så pillet lidt ved originalen; ikke nødvendigvis fordi det gør fluen bedre, men den er bare lidt lettere at binde. I stedet for at bruge afklippede dun af grizzle marabou til kroppen, er der her brugt en mere bindevenlig dubbing mix af ræv og opossum. For at bibeholde noget af Grå Fredes pjuskede udseende, er der brugt en Softhackle fjer til fronthacklet.

Den originale Grå Frede er oprindeligt opfundet af Peter Løvendahl og Lars Meincke helt tilbage i 1989. Den er nok tiltænkt som efterligning af såvel sandfarvede hesterejer, som lyse kutlinge arter, og velsagtens alle mulige andre småfisk. Den kan med andre ord, ses som en flue, det ikke efterligner noget bestemt, men som alligevel – i fiskens øjne – ser levende og spiselige ud. Den er et godt forsøg på, men enkle midler, at skabe en illusion af liv, bundet på en krog som ikke lader sig skjule. Grå Frede er derfor en naturlig del af mange fluefiskeres arsenal – i hvert fald i min.

Tips til affiskning

Den fiskes mest effektivt i små kontante ryk med korte pauser, hvor kuglekædeøjnene får lov at tynge fluen en anelse nedefter i vandsøjlen. Fluen fisker fint året rundt, men er i særdeleshed farlig i sommerhalvåret.

Bedste årstid: Hele året

Mønsterbeskrivelse

Her er en liste over de anvendte materialer til Grå Frode
Krog:    Ahrex Light Predator Stinger 
Hale:    Et lille bundt fjerstråler fra Giant Softhackle patch i farven Natural Grizzly + to stråler Krystal Mirror flash 
Krop:    Grå dubbing mix af ræv og opossum 
Kropshackle:    Et relativt kortfibret Grizzle hanehacklefjer 
Øjne:    Kuglekæde 
Fronthackle:    Giant Softhackle patch i farven Natural Grizzly indbindes foran øjnene. 
:     
:     

Flueinformation

Fakta om Grå Frode
 • Fluekategori: 
  Hackle flue
 • Bundet af: 
 • Opfinder: 
  Ove Monrad
 • Opfundet år: 
  2018
 • Udgivet dato: 
  14-01-2018
 • Bedste årstid: 
  Hele året