Sandhesten

Sandhesten har narret fisk i over 40 år siden, og gør det stadig. Derfor er det ingen dårlig ide at have et par Sandheste med i flueæsken. Som navnet antyder er fluen tiltænkt som efterligning af Hesterejen (der også kaldes Sandreje eller Sandhest).

Sandhesten hører til kategorien Reje flue. Eksemplaret som vises her er bundet af Ola Pedersen. Fluen er opfundet af Tom Pedersen.

Sandhesten er en af de første rigtige rejefluer, og blandt de tidlige fynske kystfluer.

Det er ikke til at komme uden om. I enhver kystflueæske gemmer der sig mindst en - men som regel flere - rejeefterligninger. Sådan har det været siden begyndelsen af 1970'erne hvor de første deciderede kystfluer så dagens lys. Sandhesten er en af de første rigtige rejefluer, og blandt de tidlige fynske kystfluer som blev klassisk, bundet første gang tidligt i 1970'erne af Tom Pedersen. At kalde Sandhesten for en rejeimitation er nok en overdrivelse, hvorimod rejekarikatur er den rigtige betegnelse for den forholdsvis enkle kreation.

Sandhesten har narret fisk i over 40 år siden, og gør det stadig. Derfor er det ingen dårlig ide at have et par Sandheste med i flueæsken. Som navnet antyder er fluen tiltænkt som efterligning af Hesterejen (der også kaldes Sandreje eller Sandhest), en af de to rejearter som det vrimler med ved kysten en stor del af året.

Sandhesten minder en del om Magnus, en anden af de tidlige fynske klassikere. Som alle gode kystfluer er de enkle, men uhyre effektive. Det beviser de tusindvis af havørreder som har lukket gabet om de to fynske klassikere. Jovist, i stimen af moderne superrealistiske rejefluer med øjenbryn, ben, knæ, antenner, rygskjold og røvhul, har Sandhesten stadig sin berettigelse i flueæsken.

Tips til affiskning

Rejerne svømmer både forlæns og baglæns, nogle gange i hurtige ryk, andre gange i mere glidende bevægelser. Derfor skal affiskningen varieres, f.eks. Hjemtages fluen i en række små korte træk, efterfulgt af et langt træk og herefter en pause. Det er ofte her hugget kommer.

Bedste årstid: Forår-sommer-efterår

Mønsterbeskrivelse

Her er en liste over de anvendte materialer til Sandhesten
Krog:    Partridge CS11 Str. 6-8 
Bindetråd:    8/0 Orange 
Hale:    To grizzle hacklespidser indbundet med oversiden mod hinanden så halen spredes 
Øjne:    To sorte perler fæstnes med kobbertråd, oven på krogskaftet over krogens modhage. (fluen på billedet er dog monteret med Flyeyes). 
Krop:    Gråbrun hareuld, taperet fremefter 
Palmerhackle:    Indbindes ved krogbøjningen og tørnet fremefter så fjerstrålerne tvinges skråt fremad. Hacklespidsen indbindes ved krogøjet så den stritter en smule fremefter. 
Hoved:    Orange 
:     

Bindevejledning

I modsætning til mange af de moderne rejeimitationer, med øjenbryn, ben, knæ, antenner, rygskjold og røvhul, så er Sandhesten dejlig nem og hurtig at binde.

 1. Kroppen belastes på den forreste trejdedel.
 2. Bindetråden tørnes til krogbøjningen, hvor to grizzle hanehacklespidser indbindes ryg mod ryg.
 3. To sorte perler fæstnes med kobbertråd umiddelbart over krogspidsen.
 4. Grizzle hacklefjeren indbindes ved øjnene.
 5. Kroppen dubbes. Taperes så den er tykkest bagtil.
 6. Kropshacklet tørnes op over kroppen, fibrene skal stritte fremad, og ikke bagud som på de fleste palmerfluer.
 7. Spidsen af kropshacklet nedbindes som halevifte, så den stritter frem over krogøjet.

Flueinformation

Fakta om Sandhesten
 • Fluekategori: 
  Reje flue
 • Bundet af: 
 • Opfinder: 
  Tom Pedersen
 • Opfundet år: 
  Start 1970'erne
 • Udgivet dato: 
  01-08-2013
 • Bedste årstid: 
  Forår-sommer-efterår

Lignende fluer